Pinch of Salt
urban stories with a pinch of salt
Dark-Green.jpg

Blog

urban stories with a pinch of salt

Manger

 

Recunosc că n-am stat nici măcar o secundă să mă gândesc care ar fi subiectul cu care vreau să pornesc seria asta de articole. În mintea mea a fost clar: dacă ar fi să încep cu dreptul și cu un loc care-mi place cu adevărat în Cluj, cu siguranță Manger este punctul de pornire. 

Adevărul e că eu fac tot felul de mici obsesii cu care-mi stresez cunoscuții (o lungă perioadă a fost Roots - vă povestesc și de el, stați liniștiți). De data aceasta obsesia mea se îndreaptă către preparatele absolut delicioase cu care ne-a obișnuit Chef Silviu Chelaru. În ultima vreme am senzația că ne-am cam obișnuit cu restaurante care mai de care mai fancy dar am uitat că, de fapt, singurul lucru care ar trebui să primeze în restaurantele noastre frumos decorate ar fi mâncarea. Manger nu-i cel mai grozav loc în materie de decor (cel puțin din punctul meu de vedere). Mesele sunt cam înghesuite, terasa nu-i extraordinară, la finisaje de interior nu excelează. Dar, sincer… cui îi pasă atunci când pe farfurie totul arată exemplar? 

 
Manger Cluj

Dinner? Lunch?

Probably one of the best places in Cluj.

 

Îl urmăresc pe Silviu pe Instagram și am și auzit de el cu toate recomandările incluse. Mi se pare combinația perfectă: owner și bucătar. Se vede asta și în atitudinea față de loc și în atitudinea față de clienți, iar eu apreciez mult combinația asta (destul de rară la noi). E ușor de observat la el grija pe care o are față de ingredientele pe care le folosește, față de procesul de preparare. Bucătăria lui e îngrijită (nu doar ca și curățenie) și e clar că din această atenție nu pot să iasă decât niște preparate delicioase. 

Vorbim despre un meniu din patru preparate principale, 2-3 aperitive și maxim două deserturi- un meniu care se schimbă suficient de des cât să nu fie plictisitor și suficient de rar cât să te facă să te întorci pentru un anume preparat. Cât despre preparate... pentru mine, mâncarea la Manger e gustul „de acasă” dar acel „de acasă - de la Cluj” (că de la Suceava de la mine nu are cum să fie și nici nu-mi doresc - muhaha). Chef Silviu Chelaru reușește cu fiecare preparat (pe încercate!) să ne facă să regăsim echilibrul, armonia și savoarea elementelor care-l compun. Altfel spus: sunt DELICIOASE. Nu știu cum face asta (deși e ușor de dedus) și nici nu mă interesează, prefer să-i păstrez farmecul: unicul motiv pentru care mă întorc la Manger este mâncarea și nimic altceva. Acum când scriu cuvintele astea îmi lasă gura apă doar la gândul somonului cu mazăre și salsa sau la desertul cu măr caramelizat. 

La cină clar mi se pare că e foarte potrivit să mergi cu un om drag (au și vinuri foarte foarte bine alese - un mare plus). Pentru prânz mi se pare că e locul perfect pentru întâlniri de business - deși nu l-aș recomanda pentru discuții foarte confidențiale, având în vedere dimensiunea. Chiar dacă preparatele nu sunt foarte bine descrise în meniu, vă recomand să mergeți pe mâna ospătarilor. Cunosc foarte bine meniul, pot să vă facă recomandări (mai ales Mircea) și sunt foarte amabili.

Dacă v-am convins (și eu sper că da), înainte de a-l vizita, în locul vostru aș verifica înainte programul pe Facebook (e deschis la cină și la prânz dar sunt niște pauze în timpul zilei care pe mine mereu mă confuzează) și aș face o rezervare. Pentru locuri de genul ăsta, e musai să anunțați bucătarul de vizita voastră (cu cât mai din timp cu atât mai bine - să-și facă omul stocul cum trebuie, să-și organizeze bucătăria - știți voi, toate acele detalii care ajută ca serviciul să fie mai rapid și mai îmbucurător pentru toată lumea). Îl găsiți vis-a-vis de Magazinul Central, cu o intrare foarte discretă, dar semnalată de o casetă luminoasă. 

*Articol publicat în ediția tipărită a ziarului Zile și Nopti din Cluj-Napoca.

*Fotografii de pe pagina de Facebook Manger.