Pinch of Salt
urban stories with a pinch of salt
Dark-Green.jpg

Blog

urban stories with a pinch of salt

Ne vedem la brunch

 

Ani buni de zile, am tot auzit de brunch-uri de la Oana și recunosc că n-am înțeles niciodată la ce se referă. Săptămâna trecută, la conferința de presă, mi-am dat seama că e un termen încă greu de perceput și dacă mă întrebi repede, inclusiv mie-mi e greu să explic pentru că-i mai mult decât un simplu prânz. Adevărul e că până ce nu experimentezi tu, nu mergi la unul, nu înțelegi exact despre ce-i vorba. Primul la care eu am participat era pe vremea când încă nu-l cunoșteam pe Cristi (de la Asociația My Transylvania - și speaker Pinch of Salt) și mi-a plăcut atât de mult atmosfera, încât m-a determinat să mă apropii cât mai mult de lumea asta.

Cristi a început brunch-urile astea acum 12 ani, fiind la bază om de turism și pasionat de tot ceea ce înseamnă povestea asta cu Eat Local, Slow Food și conservarea patrimoniului cultural. Mai multe despre Cristi puteți afla în podcastul pe care l-am înregistrat anul trecut cu el.

Mai departe, Cristi a venit la Cluj pentru a aduce proiectul mai aproape de zona de nord a Transilvaniei. Împreună cu Horia Simon ( și cu Horia avem un podcast aici) de la Clubul Gastronomic Transilvan, au lansat săptămâna trecută, în mod oficial, seria de 8 brunch-uri din regiunea noastră.

Aici e lista completă cu evenimentele, între timp am făcut și un Google Calendar la care vă puteți abona aici:

  • 18.05.19 (Sâ) – De la Ferma (Unirea)

  • 25.05.19 (Sâ) – Poieni – Sat Părăsit

  • 09.06.19 (Du) – Mărișel – Cabana Moților

  • 16.06.19 (Du) – Luna Solai

  • 21.07.19 (Du) – Vultureni

  • 25.08.19 (Du) – Casa din Tioc

  • 28.09.19 (Sâ) – Cartofiada

  • 13.10.19 (Du) – Mărgău

Fotografiile din articol sunt de la prima ediție a brunch-ului de la Mărgău din octombrie, numai ca să aveți o idee la ce să vă așteptați. Oricum pe pagina My Transylvania găsiți o grămadă.

Ce trebuie să faceți pentru a participa?

Verificați calendarul de mai sus sau de pe cele două pagini de Facebook (aici și aici) și vă alegeți unul care vă place;

  1. Plătiți donația aferentă evenimentului pe https://mytransylvania.ro, începând cu 30 de zile înainte dar nu cu mai puțin de trei, susținând astfel prin contribuție dezvoltarea zonelor rurale din nordul Transilvaniei, prin promovarea produselor și rețetelor locale. Aveți mare grijă, pentru că numărul de locuri este întotdeauna limitat;

  2. Vă prezentați la eveniment cu un program după cum urmează:

    1. În intervalul 11:00 - 13:00 mâncați împreună într-o curte, casă parohială sau un loc important din spațiul satului, cu bucate gătite de către gospodinele satului, folosind ingrediente din zonă;

    2. După 13:00 mergeți într-o vizită în sat - în curtea unui mic producător, la un mic monument al naturii sau într-un loc în care să aveți o perspectivă asupra zonei - unde cineva o să vă povestească despre ce înseamnă teritoriul, cultura și cadrul în care vă veți afla;

    3. De la 15:00 la 16:30 au loc ateliere pentru copii și adulți, poate legat de pâine, sau de pictat icoane pe sticlă - toate adaptate în funcție de satul și de specificul satului în care vă aflați;

Ar mai trebui să știți că nu se pot rezerva locuri fixe la mese, des se apelează la pături, bănci și alte variante de șezut. Nu vrem în niciun fel să-i schimbăm pe cei din sate, ci dimpotrivă, să ne adaptăm noi și oaspeții noștri la condițiile locale. E o atmosferă foarte caldă, potrivită pentru familii cu copii.

 
43950600_2318859878142342_963838086251282432_o.jpg
 

De ce e important acest brunch?

  • Inițiem o conversație cu mici producători: facem legătura cu un restaurant, legătura cu un food hub (cum e Nod Verde la Cluj), legătura cu mici consumatori care pot să preia din producția lor;

  • Ajungem în zone și sate aproape uitate sau poate nu foarte cunoscute;

  • Ajutăm comunitatea locală să-și construiască sisteme proprii, poate chiar să ajungă să-și organizeze propriile brunch-uri, propriile evenimente;

  • Pot să apară proiecte (turistice, comerciale), sau putem susține proiecte deja existente în aceste sate;

  • Dăm încredere sătenilor în produsele lor, iar prin participare îi putem încuraja să continue munca, le putem da idei;

Cu ce puteți ajuta?

  1. Participați / Participați, participați :)

  2. Fiți voluntar / Brunch-ul are nevoie de 8-12 voluntari, dacă vă place ideea, puteți să intrați în echipă. Bucuria de a munci cu oamenii din sat e foarte mare, veți avea acces la o lume arhaică de care poate ne-am deconectat, în sate, gătind cu gospodinele de acolo, în cuptoarele mari de la cămin;

  3. Nominalizați / Dacă aveți sate în zona de nord în care locuiesc bunicii voștri sau alte rude și credeți că ați putea să ajutați la organizarea unui asemenea brunch. Fără recomandarea cuiva e greu să ajungem, oamenii sunt reticenți la ideea aceasta dacă n-au mai participat.


Cam atât deocamdată, din punctul meu de vedere, ne vedem la brunch-uri :) Eu vă garantez că o să vă placă. Pur și simplu n-are cum să nu vă placă.

 
Alexandra Craciun